L’any 2023 comença per a l’Amep amb un pla de treball per avançar, amb accions concretes, cap a un model d’energia pública per a una transició energètica justa, democràtica i sostenible. Així, la definició dels serveis i el treball en xarxa entre els municipis i les entitats associades, la difusió de coneixement sobre el context del sector i la incidència política i social, esdevenen els pilars de l’activitat que durem a terme.
Un total de 9 accions defineixen els projectes que engeguem enguany.
- Els serveis que presta l’Amep
Analitzarem i establirem els serveis que es poden prestar directament als associats i, tanmateix, també definirem en quins altres àmbits l’Amep ha de ser una font d’informació i de contactes entre el món local i altres institucions o empreses.
- Un estudi històric sobre l’electrificació a Catalunya
Realitzarem un estudi de documentació històric i periodístic sobre els orígens de l’electrificació i la situació actual a Catalunya i a altres comunitats autònomes. Aquest material servirà per a difondre coneixement sobre el context, la raó i els avantatges de la gestió pública de l’energia.
- Un dictamen jurídic sobre la propietat de la xarxa de distribució a Catalunya i Espanya
Volem proposar iniciatives legals i polítiques tant per reivindicar la titularitat i la gestió pública de la xarxa, com per assolir canvis útils i reals a curt i mitjà termini que millorin alguns aspectes del funcionament de la xarxa. Això serà possible amb l’elaboració d’un dictamen jurídic que, a més, també posarà el focus en la necessitat de transparència en la informació, la participació en la planificació de les inversions, el control i la millora de la qualitat del servei, l’eliminació de les barreres administratives i tècniques que imposen les distribuïdores, i la modificació de la regulació i la normativa.
- Un grup de treball amb la Generalitat
Volem fer incidència política real i per això impulsarem la creació d’un grup de treball amb la Generalitat de Catalunya i si s’escau altres institucions. Aquest pas és necessari per a promoure el desplegament ordenat, distribuït i participat de les energies renovables, tant en el conjunt del territori com especialment en l’àmbit urbà.
- Finançament públic per a les renovables
Treballarem per impulsar mecanismes de finançament públic pel desenvolupament de les energies renovables participades pels municipis, les empreses i la ciutadania.
- Millora i control de la distribució elèctrica
Impulsar mecanismes per la millora i control de la qualitat del servei en la distribució d’energia elèctrica, en la seva gestió i en els procediments de connexió a la xarxa és necessari per a aconseguir un millor servei a la ciutadania.
- La transparència i la participació
Impulsarem mecanismes per la millora de la transparència sobre el manteniment, millora i ampliació de la xarxa de distribució, i per la participació del món local en la planificació.
- Iniciatives legislatives
Impulsarem iniciatives legislatives per avançar en la municipalització de la xarxa de distribució.
- Treball en xarxa entre municipis
Crearem un grup de treball amb els municipis que tenen xarxa elèctrica pròpia i gestió pública de l’energia per intercanviar informació, col·laborar, treballar conjuntament i desenvolupar iniciatives de modernització de les xarxes i la seva gestió.