El municipalisme català continua creixent en suports per a una transició energètica justa, democràtica i participativa. Amb la incorporació de Santpedor i Sant Esteve de Palautordera l’Amep ja compta amb 119 municipis i entitats que, en el seu conjunt, representen a més de 3,5 milions de ciutadans i ciutadanes. El repte del 2024 és continuar creixent, sobretot a l’àrea metropolitana.
La 6a Assemblea general ordinària de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (Amep) celebrada el passat 19 de desembre va aprovar l’adhesió de Santpedor i Sant Esteve de Palautordera a l’entitat. D’aquesta manera, aquests dos municipis ja són membres de ple dret.
El consistori municipal de Santpedor, localitat del Bages en el qual hi ha censades 7.569 persones segons dades del 2021 de l’Idescat, va aprovar per unanimitat la voluntat del ple d’adherir-se a l’Amep el darrer mes de maig. La proposta va ser presentada pel grup de la CUP Amunt per assumir “el compromís de la lluita contra l’emergència climàtica i l’impuls d’un model energètic just, sostenible i renovable com a una necessitat ineludible”.
En aquest sentit, l’argumentació de la proposta va posar sobre la taula el fet que “avui dia, molts processos, assumptes i problemàtiques tant d’àmbit social, econòmic, territorial com ambiental es desenvolupen a una escala que supera la capacitat i l’abast dels municipis de manera que la cooperació institucional permet el suport mutu i anar més enllà”.
Per la seva banda, Sant Esteve de Palautordera, municipi de 2.978 habitants del Vallès Oriental, és l’altra adhesió que se suma a la defensa dels interessos municipals cap a una transició energètica en favor de la ciutadania i, molt especialment, en aquells aspectes relacionats amb la distribució d’energia elèctrica i l’autoconsum d’energia renovable.