Presentem l’estratègia per resoldre els problemes del model actual de distribució elèctrica.

Inici | Novetats | Presentem l’estratègia per resoldre els problemes del model actual de distribució elèctrica.

En la 5a AGO de l’Amep celebrada a Lleida el 29 de març, hem presentat dos estudis sobre la xarxa de distribució d’electricitat a Catalunya que proposen solucions per canviar el model actual de gestió privada.

Els 117 municipis i entitats de l’Amep hem presentat les primeres propostes per posar fi a les disfuncions en la gestió de la xarxa de distribució elèctrica, que dificulten el desenvolupament dels projectes d’energies renovables impulsats per la ciutadania, les empreses locals i els ajuntaments.

La Llotja de Lleida ha acollit l’acte organitzat per l’Amep i l’Ajuntament de Lleida, en el que s’ha celebrat la seva 5a Assemblea General Ordinària. Entre altres qüestions, s’han presentat els dos primers treballs encarregats per l’Amep per crear coneixement i generar propostes per posar la xarxa de distribució d’electricitat al servei de la societat i del medi ambient, i no al servei dels interessos mercantilistes dels seus propietaris.

Hem presentat també a l’Assemblea els integrants de la Comissió assessora que s’ha constituït recentment, i que compta amb una vintena d’experts en diferents àmbits del sector elèctric i energètic, i que contribuiran a orientar i prioritzar els esforços de l’Amep en l’assoliment dels seus objectius.

A la finalització de l’acte, el president de l’Amep i regidor d’Energia de l’Ajuntament de Terrassa, Carles Caballero, i el vocal i regidor de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllan, han presentat els resultats dels treballs i les propostes d’actuació als mitjans de comunicació, i han demanat a les administracions competents que actuïn amb urgència per modificar la legislació actual i posar fi a les disfuncions del model actual de titularitat i gestió privades de la xarxa de distribució, que prioritza el benefici econòmic privat davant de l’interès social i ecològic col·lectiu.

El president de l’Amep, Carles Caballero, ha assegurat “que els estudis promoguts per l’Amep demostren que la modificació que proposem del model actual té referents internacionals que han reforçat el control públic de la xarxa de distribució”. Caballero ha criticat que “no pot ser que en emergència climàtica declarada, continuem com si res amb un sistema de distribució elèctric que prioritza l’interès econòmic privat i limita la transició energètica justa i participada”.

El regidor de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant, ha afirmat que “els estudis presentats són l’inici d’una sèrie de treballs que tenen l’objectiu de dotar als municipis, les administracions, les empreses i la ciutadania, del coneixement necessari per impulsar aquest canvi de model privat a públic”. Rutllant ha assegurat que “existeix ja a Catalunya un sistema alternatiu de distribució que és un exemple pel país, així una trentena d’empreses locals, públiques o privades, distribueixen electricitat a més de 130 municipis, i que hem de recolzar”.

Durant l’Assemblea s’han aprovat la memòria i els comptes de l’any anterior, i la proposta d’adhesió de l’Amep a la Plataforma per Recuperar l’Energia.