Com es va constituir?

Una transició energètica verda, justa i democràtica només serà plenament viable si la titularitat de la xarxa és pública.

La iniciativa va sorgir de molts municipis que encara pateixen submanteniment de la xarxa, talls de subministrament i mancances en el servei de distribució i també de la voluntat de participar i reclamar responsabilitats per la gestió de la xarxa que fan les grans distribuïdores. En aquest context els municipis van detectar que la necessitat d’una transformació del sector elèctric que permeti una transició energètica verda, justa i democràtica només serà plenament viable si la titularitat de la xarxa és pública, garantint així una gestió pel bé comú.

La idea de l’Amep pren forma el 20 de juliol de 2020, amb la signatura i presentació del Protocol per regular el marc de col·laboració entre els, aleshores, 47 municipis i les 2 entitats, per impulsar la creació d’una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestió pública de l’energia, articulada com a associació.

L’Ajuntament de Terrassa assumeix els treballs preparatoris i d’assessorament als municipis de cara a l’acte de constitució celebrat el 23 de febrer de 2021 a la ciutat, després de l’aprovació dels acords de constitució en els plenaris dels municipis i entitats fundadores.

Associacions

Diputacions

Municipis

Entitat municipal descentralitzada

Total associats

Total de població representada (milions)

Documentació de la constitució
Protocol d’intencions
Addenda del protocol d’intencions
Nota de premsa de la presentació de l’Associació
Recull d’articles de premsa