Les al·legacions al Ministeri per a la Transició Ecològica i a la CNMC per fomentar l’autoconsum se sustenten en el darrer estudi jurídic de l’Amep

Inici | Sense categoria | Les al·legacions al Ministeri per a la Transició Ecològica i a la CNMC per fomentar l’autoconsum se sustenten en el darrer estudi jurídic de l’Amep

L’Amep ha celebrat la 7a Assemblea general ordinària on s’ha fet balanç de l’any 2023 i dels primers sis mesos, s’han establert les prioritats pel segon semestre del 2024 i s’ha posat damunt la taula el tema cabdal de l’Amep, en les setmanes vinents, les al·legacions per al foment de l’autoconsum col·lectiu i la presentació de l’estudi jurídic que les sustenta. La convocatòria ha comptat amb una alta participació tant de representants dels municipis, com de membres de la comissió assessora.

El matí del 21 de juny, prop d’una cinquantena de representants dels municipis que formen part de l’Amep s’han citat a la 7a Assemblea general ordinària. Laia Recasens, Vicepresidenta de l’Amep i Regidora de l’Ajuntament de Tàrrega, ha recordat els punts a tractar a l’assemblea i un dels objectius de la trobada, teixir futures línies estratègiques.

Al·legacions per frenar les traves a l’autoconsum

Com ja s’havia avançat, el plat fort de la trobada, ha estat la presentació del darrer estudi jurídic de l’Amep, “Proposta normativa per a establir la metodologia per al càlcul de la retribució de l’activitat de distribució d’energia elèctrica per les obligacions i funcions relatives a l’autoconsum“. En aquest cas, ha estat la mateixa autora de l’estudi, Isabel Bassas, advocada experta en distribució d’energia elèctrica, qui ha presentat els resultats i ha explicat en què consisteix el procés d’al·legacions en el que s’hi està treballant.

El darrer informe de l’Amep estudia totes les barreres (legals, administratives, burocràtiques) a l’autoconsum, tant als particulars, com als col·lectius. Bassas ha destacat els dos problemes principals que s’han detectat per desenvolupar l’autoconsum: els procediments de sol·licitud d’accés i connexió, en tant que “són uns tràmits poc transparents i poc àgils“, i les mancances de capacitat a la xarxa. La jurista ha afegit que ambdós inconvenients afecten sol·licitants de permisos d’accés i connexió, però també a les distribuïdores més petites.

Aquest informe està servint per presentar al·legacions en les dues consultes públiques relacionades amb la distribució que estan obertes actualment. La primera, la del Ministeri per a la Transició Ecològica, que conclou el 3 de juliol, i la segona, la de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, que finalitza el pròxim 9 de juliol. “Escalar les conclusions de l’estudi i poder traslladar-les a aquests dos procediments oberts a la ciutadania és una via que no es pot desaprofitar” ha conclòs.

Les al·legacions per proposar els canvis de les retribucions, en les que encara s’hi està treballant, les presentarà l’Amep, juntament amb l’Alianza por el autoconsumo, una plataforma que agrupa entitats de l’Estat espanyol com Greenpeace, Som Energia, Unión Espanyola Fotovoltaica, Fundación Renovables o Hola Luz, entre d’altres.

Pròxima assemblea: Girona

La dinàmica interna, pel que fa a la convocatòria de les assemblees de l’associació és fer-ne presencials, com les anteriors a Barcelona i Lleida, i telemàtiques, per tal de promoure la conciliació entre els equips tècnics vinculats a l’Amep. En aquest sentit, Arnau Comas, coordinador de l’Amep ha anunciat que la següent Assemblea general ordinària se celebrarà de manera presencial a Girona. Tot i que encara no hi ha una data concreta per a la trobada, ha avançat que serà a finals de novembre o a principis de desembre.

Tres nous membres a l’executiva

Durant l’assemblea, també s’ha aprovat la incorporació de tres representants com a membres de la comissió executiva. Jaume Catalán, Diego Puig i Guillermo Garcia dels ajuntaments de Tremp, Ripollet i Tarragona, respectivament. Els nous membres de l’executiva han destacat la importància que té en els consistoris la matèria d’energia i la necessitat d’entomar les accions de manera conjunta per aconseguir fer una transició efectiva i justa.