L’Amep signa el manifest per a una transició energètica participativa

Inici | Novetats | L’Amep signa el manifest per a una transició energètica participativa

L’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública ha assistit junt amb més de 200 professionals i experts del sector a la I Cimera de Comunitats Energètiques, organitzada per la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF). L’objectiu de la cimera és posar en valor la figura de les comunitats energètiques com a peces clau per a la transició energètica.

Durant la trobada, s’ha dissenyat un full de ruta comú per a promoure i defensar la creació de comunitats energètiques a Espanya com una eina fonamental en la transició energètica. La trobada ha conclòs amb la signatura del manifest que han subscrit bona part dels assistents. El document recull compromisos al voltant de la transició energètica participativa, entre els quals destaquen:

  • Promoure una transició energètica, democràtica i participativa.
  • Defensar i reclamar el dret a tenir un marc jurídic que ofereixi seguretat i que sigui favorable a les comunitats energètiques, garantint i protegint el seu caràcter social.
  • Actuar perquè les comunitats energètiques siguin un actor principal en l’escenari de la transició energètica a Espanya.

A la I Cimera de Comunitats Energètiques, que ha estat realitzada en col·laboració amb ComEnerSys, al Prat de Llobregat, s’han presentat 14 casos reals de comunitats energètiques que estan obrint camí a Espanya i que han aprofitat les limitades oportunitats reguladores del país, per a desenvolupar models eficients, participatius i que van en la direcció correcta per a complir les metes europees per a mitigar el canvi climàtic.

“Les comunitats energètiques han d’incorporar valor social”

En paraules de Joan Herrera, Director d’Energia del Prat – Investigador del Projecte ComEnerSys, “les comunitats energètiques han de complir una funció molt més àmplia que la mera producció, distribució i subministrament d’energia; és a dir, han d’incorporar valor social”.

L’autoconsum col·lectiu és probablement l’activitat més important de les comunitats energètiques, al meu entendre, l’ús compartit d’energia que resulta de l’autoconsum en el si d’una comunitat energètica no hauria de veure’s constret pels límits que normativament s’han establert per a l’autoconsum col·lectiu”, ha explicat Herrera durant l’esdeveniment.

La creació d’un marc jurídic favorable, una de les prioritats

Durant els dos dies de trobada es van realitzar, a més, vuit sessions sobre aspectes rellevants per a tenir en compte durant la creació d’una comunitat energètica.

Els experts han demanat declarar les comunitats d’energies renovables i les ciutadanes d’energia com a entitats d’interès públic per a facilitar els tràmits amb les autoritats locals; ja sigui facilitant la possibilitat que administracions locals adquireixin la condició de membres o socis de les CE o mitjançant la subscripció d’acords o convenis amb les comunitats per a cessió d’espais o instal·lacions.

Entre les conclusions obtingudes a la Cimera destaca també la necessitat de crear un marc jurídic favorable per a aquelles comunitats que repercuteixin tots els beneficis entre sòcies i socis o en territori com a eina bàsica per a l’impuls definitiu a aquest model energètic democràtic i participatiu.