Per tal d’impulsar la sobirania energètica des dels municipis, la Xarxa per la Sobirania Energètica (XSE) va presentar en roda de premsa la Proposta Municipalista 2023 el dijous 13 d’abril a la Lleialtat Santsenca de Barcelona amb la presència i el suport de l’Amep. L’objectiu és influir en les candidatures de les eleccions municipals del 28 de maig i sumar adhesions d’entitats i col·lectius que apostin per la construcció d’alternatives més justes i democràtiques en la gestió de l’energia.
La XSE, que forma part de les comissions executiva i assessora de l’Amep, ha elaborat un document de propostes en matèria d’energia de cara a les eleccions municipals que pretén dotar d’eines als municipis per a una major independència energètica i facilitar així la construcció d’alternatives a l’oligopoli vigent. El context no és banal perquè el proper cicle electoral del 2023-2027 serà clau per determinar quin tipus de transició energètica es durà a terme, qui en serà el beneficiari i si permetrà abordar la crisi energètica. És per això que des de l’Amep ens sumem a la proposta.
A Catalunya, Endesa i Iberdrola controlen el 76% de la potència instal·lada, mentre que el control de les xarxes de distribució està en mans, quasi exclusivament, d’Endesa, qui controla el 94% del sector. Aquest model energètic, centralitzat i basat en grans plantes generadores, línies de transport i de distribució, requereix inversions desmesurades que només poden assumir les grans empreses energètiques. Això fa que aquestes empreses controlin el sistema elèctric i impedeixin qualsevol canvi que pugui posar en qüestió el seu control, com és el cas de les energies renovables.
En aquest context, la XSE presenta la Proposta Municipalista 2023 per tal de potenciar la capacitat del municipalisme d’impregnar a la població d’una cultura política d’apoderament, politització i participació activa que creï i consolidi subjectes polítics. Les accions de la proposta s’actualitzen al context de crisi i transició energètica actual, amb paradigmes i perspectives encara vigents que van més enllà de la simple instal·lació de renovables. Així s’aborden aspectes com:
- Pobresa energètica: perquè les iniciatives de sobirania energètica poden reduir la vulnerabilitat davant de possibles interrupcions en el subministrament d’energia, ja que redueixen la dependència de les grans empreses.
- Participació ciutadana: alguns exemples com atendre la veu del territori sobre els projectes eòlics o els horts solars o que els membres de les Cooperatives Energètiques decideixin com s’han d’utilitzar els beneficis de la cooperativa és un altre dels aspectes que tracta la proposta i que no es tenen en compte en el model actual de transició energètica institucional.
- Descentralització: la descentralització és clau per a la proposta, és per això que la Xarxa per la Sobirania Energètica presentarà i debatrà les seves accions en municipis i comarques afectades pel debat de transició energètica i els macroprojectes.