Marc Cadevall, apoderat de l’Amep i director de Transició Energètica a Terrassa, ha participat a la taula rodona “Impactes de la transició energètica al món rural” del XXVè Fòrum d’Energia Sostenible, celebrat el 25 d’abril a la Sala de Representació de la Comissió Europea a Barcelona. La taula ha comptat amb representants de la Xarxa per la sobirania energètica (XSE), l’Associació Micropobles de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.
Cadevall ha exposat que la implantació de renovables al territori ha de generar un impacte positiu i tangible pel món rural, en termes socials i econòmics, miminitzar els impactes al medi i al paisatge, i comptar amb la participació del territori local.
D’acord amb el seu parer, igual que hi ha una proteccio normativa dels espais naturals protegits, també es necessaria una intervenció pública per definir els canvis normatius i les eines que assegurin aquesta compensacio amb plans de desvolupament rural amb carrec a la implantacio de les renovables. Igualment, calen canvis normatius per accelerar l’autoconsum col·lectiu a l’àmbit urbà i assegurar que les cobertes dels edificis tambe contribueixen a la produccio distribuida de renovables.
Cadevall també ha reclamat a la Generalitat la participació de l’Amep a la redacció del Pla Territorial Sectorial per a la Implantació de les Energies Renovables a Catalunya (PLATER) i a la definició dels canvis normatius que l’acompanyaran. El PLATER és el document que ha de determinar la distribució de les instal·lacions de renovables necessàries per a la transició energètica a Catalunya, amb un doble horitzó de treball: uns objectius a curt termini per l’any 2030 i, a llarg termini, l’objectiu d’assolir la neutralitat climàtica l’any 2050.