Els 114 municipis i entitats de l’Amep hem demanat públicament als governs de l’Estat i de la Generalitat que adoptin mesures urgents per accelerar els projectes d’energies renovables en el sòl urbà de pobles i ciutats, i per eliminar les barreres que les elèctriques imposen als projectes d’energies renovables impulsats per la ciutadania, les empreses locals i els ajuntaments.
L’Auditori de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (UPC) ha acollit l’acte en el qual hem celebrat l’assemblea general que, entre altres qüestions, ha debatut i aprovat la «Declaració dels municipis i entitats per l’energia pública». A la finalització de l’assemblea, el president de l’Amep i regidor d’Energia de l’Ajuntament de Terrassa, Carles Caballero, i el secretari i regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, han presentat la Declaració en roda de premsa.
Avançar cap a les energies renovables
El president de l’Amep, Carles Caballero, ha assegurat que “la lluita contra la crisi climàtica ha d’enfortir l’equitat i la democràcia i ha de fer valdre el territori i el que és local” i és per això que “la declaració reivindica directament a les institucions competents en àmbit energètic, principalment l’Estat i, en segon terme, la Generalitat, que impulsin més mesures per avançar cap a les renovables”.
Titularitat pública per trencar el control privat d’un servei bàsic
Caballero ha criticat que “en aquests moments només les empreses elèctriques, privades, tinguin coneixement sobre quin és l’estat de la xarxa de distribució del nostre país, i que només ells planifiquin quines són les inversions que fan o deixen de fer”. El secretari, Eloi Badia, ha apuntat que “des dels municipis som conscients que alguns dels objectius que fixa la declaració signada són ambiciosos, com la titularitat pública de les xarxes de distribució energètica, però cal posar a l’agenda pública i política aquest debat, i explicar a la ciutadania com funciona el model actual controlat per les grans empreses elèctriques”. A més, ha avançat que ha avançat que s’estan treballant informes jurídics per denunciar i canviar “aquesta realitat en la qual el sector privat té pràcticament tot el control sobre un servei bàsic“.
Els 5 punts de la Declaració per l’energia pública
Demanem als governs de Catalunya i de l’Estat que adoptin de forma urgent les següents mesures:
PRIMER.- Crear un grup de treball dels municipis i entitats amb la Generalitat de Catalunya, i si s’escau altres institucions, amb l’objectiu de proposar una modificació del Decret de renovables que asseguri el seu desplegament en el sòl urbà.
SEGON.- Incrementar el desplegament de les energies renovables per l’assoliment dels objectius previstos per l’any 2030 i garantir un ràpid accés de connexió dels projectes promoguts per les comunitats locals a la xarxa de distribució.
TERCER.- Obrir vies de finançament públic per promoure la participació dels municipis, les empreses locals, la ciutadania i les comunitats energètiques en el desenvolupament de les energies renovables, i incrementar les inversions públiques en projectes de generació d’energies renovables.
QUART.- Impulsar els canvis legislatius necessaris per incrementar els mecanismes de control i transparència de la gestió de les xarxes de distribució d’energia elèctrica, el seu manteniment, planificació, ampliació, i qualitat del servei, amb la participació del món local.
CINQUÈ.- Impulsar iniciatives legislatives per avançar en la titularitat pública de les xarxes de distribució d’energia elèctrica.