L’Amep, una de les veus expertes convidades al segon grup de discussió ciutadana sobre l’impacte territorial de les energies renovables

Inici | Novetats | L’Amep, una de les veus expertes convidades al segon grup de discussió ciutadana sobre l’impacte territorial de les energies renovables

L’ Associació de Municipis per l’Energia Pública (Amep) ha estat convidada a participar en el segon grup de discussió ciutadana sobre els impactes de la implantació de les energies renovables al territori. La jornada, organitzada per l’Associació Ecoserveis Cultura Energètica i desenvolupada en el context del projecte Tandem finançat per la Unió Europea, ha ofert espais per a la reflexió i el diàleg, abordant temes com l’equitat territorial, la viabilitat tècnica i social dels projectes, i el futur d’un model energètic més just i sostenible.

Debat sobre l’equitat territorial de les energies renovables amb persones expertes

L’esdeveniment ha inclòs la celebració d’una taula rodona amb persones expertes que ha comptat amb les ponències d’en Jaume Moya, del projecte Eudemon– projecte dedicat a la resolució de conflictes ecosocials -, i d’en Marc Cadavall, representant de l’Amep. Els ponents, han posat de manifest els reptes territorials i socials que planteja la transició energètica a les comarques afectades. Han destacat la necessitat d’una redistribució més equitativa dels impactes i beneficis de les energies renovables entre municipis, així com el repte d’aconseguir una major participació i retorn directe per a les comunitats locals afectades. Han abordat també aspectes com els objectius del Pla Territorial Sectorial d’Implementació d’Energies Renovables de Catalunya (PLATER), la necessitat d’una reindustrialització sostenible del territori i les dificultats trobades en el procés d’al·legacions als projectes, entre d’altres.

Teixint vincles i explorant futurs més respectuosos amb les zones rurals

En aquest esdeveniment s’han presentat als assistents els resultats obtinguts en el primer grup de discussió per mostrar com les seves aportacions han estat de gran valor en l’anàlisi de les percepcions ciutadanes sobre l’impacte dels projectes d’energia renovable en el marc de la recerca de Tandem. Aquests resultats han ajudat a crear un mapa de les interrelacions entre els diferents factors d’impacte que ha permès a les investigadores de Tandem comprendre les dinàmiques del sistema i identificar com certes decisions polítiques poden contribuir a disminuir o augmentar els impactes. Aquesta informació també ha servit per a establir i explorar diferents escenaris de futur basats en la literatura i les aportacions dels assistents. Cada escenari discutit amb els assistents presenta un grau diferent de sostenibilitat, participació ciutadana i equilibri territorial en la implementació d’energies renovables.

Els participants han pogut aprofundir en aquestes reflexions durant noves activitats i dinàmiques que han facilitat la comprensió de les diferents posicions entre els actors socials i la identificació d’expectatives pel futur de la Segarra i l’Anoia.