L’Amep participa en el congrés europeu anual sobre pobresa energètica

Inici | Novetats | L’Amep participa en el congrés europeu anual sobre pobresa energètica

Els dies 15 i 16 d’octubre, Barcelona ha acollit la Conferència Internacional Anual de l’EPAH (Plataforma d’Assessorament sobre la Pobresa Energètica de la UE). Enguany, el tema ha estat «Girant la Marea: Obrint el camí per alleugerar la pobresa energètica» i ha posat el focus en promoure una transició energètica justa a tota Europa. L’Amep ha participat en una de les sessions de la conferència.

Arnau Comas, coordinador de l’Associació de municipis i entitats per l’energia pública (Amep), ha participat en la sessió que ha posat damunt la taula la vulnerabilitat davant l’accés a l’energia i s’han proposat solucions sobre com s’hauria de garantir aquest dret a la ciutadania.

Sobre l’accés a l’energia, Comas ha destacat que “és obvi que es tracta d’un dret”, concretament d’un dret “no reconegut”. En aquest sentit, ha denunciat que l’energia “no està considerada un servei públic i encara menys un servei essencial”. El portaveu de l’Aliança contra la Pobresa, Josep Babot, ha afegit que directament “es considera mercaderia” i que modificar el marc ajudarà a garantir l’energia “com el que és: un dret”.

El coordinador de l’Amep ha posat damunt la taula la situació en què es troben els ajuntaments: “fan front a totes les demandes de deficiències, però no reben finançament“. Sobre els fons europeu Next Generation, ha assenyalat que hi ha un “espoli de recursos del públic al privat“, perquè aquests recursos de la Unió Europea “van a parar a mans de gestió privada”.

Comas també ha reconegut l’empenta, el compromís i l’esforç dels petits consistoris que sense grans pressupostos “han tirat endavant més iniciatives que moltes de les grans companyies” que sí que estan rebent aquest finançament.

Sobre com fer front a la pobresa energètica, Comas ha remarcat que “la titularitat pública és una precondició necessària, però no és suficient”. També ha assenyalat a l’oligopoli que domina al sistema elèctric “no es té en compte la lògica col·lectiva, es té en compte la lògica particular”.

La sessió ha estat moderada per Irene González, d’Enginyeria Sense Fronteres i també han participat Anna Sekula d’ European Union Agency for Fundamental Rights, Laia Segura de Friends of the Earth, Josep Babot de l’Aliança contra la pobresa energètica i Jaume Saura del Síndic de Greuges.