L’ Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública ha participat en el III Congrés Europeu de Comunitats Energètiques, organitzat per Govern de Navarra. Arnau Comas, coordinador de l’Amep, ha donat el tret de sortida a la sessió sobre marc retributiu de la distribució d’energia, denunciant les dificultats d’exercir un control sobre el sistema energètic.
“Els ajuntaments som l’oficina on arriben les demandes d’empreses, ciutadans i entitats”
El coordinador de l’Amep ha destacat la importància del paper dels ajuntaments, “som l’oficina on arriben les demandes d’empreses, ciutadans i entitats”, i de nou ha assenyalat que tot i que ”les competències són estatals, l’administració local és, políticament, responsable del que té a veure amb els seus ciutadans”. Això obliga l’associació no només a treballar a llarg termini per la titularitat pública de l’energia, “també ho hem de fer durant el ‘mentrestant’, buscant aliances amb altres actors”, en tant que són els ajuntaments els que detecten les deficiències del servei, en el dia a dia, i han de respondre a la seva ciutadania.
Raquel Paule, coordinadora de l’Aliança per l’autoconsum, ha recordat que l’autoconsum col·lectiu representa poc menys de l’1% dels autoconsums activats, tal com recull un dels darrers estudis de l’Aliança per l’autoconsum. En aquesta línia, Comas ha remarcat que “la ciutadania viu en habitatges plurifamiliars i hem de donar resposta a aquesta realitat”. Paule ha assenyalat com a principals responsables a les grans distribuidores d’energia “són l’obstacle més gran per l’enlairament de l’autoconsum col·lectiu” i Comas ha emfatitzat que “no és una situació que estigui alentida, directament podem parlar de bloqueig”.
L’Amep ha exposat algunes de les millores en la retribució per accelerar el procés de connexió: que la retribució “depengui de la correcta activació dels autoconsums” i fixar requisits d‘elaboració de plans d’inversió anuals i triennals de les empreses, i que part de les inversions es destinin específicament a incrementar la capacitat per a activar noves instal·lacions d’autoconsum i autoconsum col·lectiu.
Les millores es fonamenten en estudis d’ambdues entitats, i com han fet saber al públic assistent al congrés, les propostes han estat presentades a les consultes públiques de Ministeri per la Transiciço Ecològica i de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. Paula Santos, coordinadora de la Unió espanyola fotovoltaica, ha entrat en detall a explicar el moment en què es troba aquesta campanya, i ha destacat que els temps d’activació dels autoconsums “són la clau”, i que s’ha de posar el focus en el “canvi del marc normatiu”, d’un model centralitzat a un “més participatiu i democràtic”.
El gestor de l’autoconsum col·lectiu
““Quan trigues un any i mig en activar l’autoconsum col·lectiu, com a comunitat quedes molt tocat”
A la sessió també han participat Joan Herrera, director i fundador de Samso. Herrera ha recordat algunes irregularitats registrades per la CNMC per a l’activació d’autoconsums per part de grans distribuïdores “no hi ha prou tècnics i entre d’altres, els sistemes no funcionen”. Pel que fa als temps de demora de l’activació, ha afegit que “quan trigues un any i mig en activar l’autoconsum col·lectiu, com a comunitat quedes molt tocat”. En aquest sentit, Herrera ha insistit en la importància d’incloure la figura del gestor de l’autoconsum col·lectiu.
L’oligopoli privat de les distribuïdores
“L’oligopoli privat està bloquejant el procés de transició energètica”
Comas ha passat a enumerar alguns dels problemes amb els quals es troba l’actual model, com la manca de marc jurídic favorable o les traves, i ha assenyalat com a responsable d’aquestes deficiències “l’ oligopoli privat de les distribuïdores” i “aquest nus està bloquejant el procés de transició energètica“.