Entitats i expertes participen en una sessió per a avançar cap a una societat més sostenible, justa i democràtica a Madrid

Inici | Autoconsum | Entitats i expertes participen en una sessió per a avançar cap a una societat més sostenible, justa i democràtica a Madrid

L’Associació de municipis i entitats per l’energia pública (Amep) ha participat en la jornada “Per una transició ecosocial”, organitzada per Fundació Renovables per a avançar cap a una nova cultura de l’energia i apostar per una transició ecològica de mirada transversal. En l’esdeveniment també han participat representants d’organitzacions socials i ecologistes, com Oxfam Intermón o Greenpeace; membres del sector sindical, com a Comissions Obreres, i del sector empresarial, com el Grup Espanyol per al Creixement Verd; cooperatives energètiques, com Ecooo Energia Ciutadana.

L’ Amep opera des del municipi de Terrassa, és per això, que Marc Cadevall, que exerceix d’apoderat de l’ Amep i de director de Transició Energètica de l’Ajuntament de Terrassa, ha enumerat algunes de les iniciatives del municipi que promouen aquest canvi de model. Horts urbans cedits a col·lectius o entitats autoorganitzats, promoure l’autoconsum col·lectiu i les comunitats energètiques, fer front a la pobresa energètica amb ajudes d’emergència i amb programes de formació, estalvi i eficiència són algunes de les accions que impulsa i recolza el consistori.

Cadevall també ha exposat com a exemple de bones pràctiques el procés de municipalització de l’aigua. Per a això, es va crear l’Observatori de l’aigua “amb autonomia, recursos públics i una certa capacitat real d’intervenció en la definició de les estratègies i objectius de gestió del servei”. “També es van incorporar representants de l’Observatori i dels treballadors de l’empresa pública que es va crear en el seu consell d’administració, i no es realitzen talls del subministrament per impagament”, conclou Cadevall.

Sobre el rol dels ajuntaments en els processos de transició ecosocial, el representant de l’Amep ha reconegut que, malgrat no tenir “competències molt explícites”, el marc jurídic encomana algunes tasques als municipis “i hem d’estar en línia amb els objectius globals de descarbonització en tota les nostres polítiques específiques i també en les altres, i en la gestió”.

Cadevall ha assenyalat que “cal canviar coses a un altre nivell”. En aquest sentit, sosté que, que hi hagi gent interessada en aquestes iniciatives i els municipis fem accions en la línia adequada, es donen les condicions necessàries, però no són suficients”.

Des de l’ Amep han avançat que estan treballant en estudis en pro de la titularitat pública de la xarxa de distribució. Cadevall ha explicat que l’associació està “treballant amb els grups del Congrés de Diputats proposades a curt termini”. En aquest sentit, les propostes concretes són:

  • Que s’imposi una separació efectiva de les activitats de generació, distribució i comercialització. Les empreses elèctriques hauran de vendre part dels seus actius en les zones que exerceixin més d’una activitat.
  • Que en l’electrificació de nous sectors urbans que van a càrrec dels promotors reveiessin a l’administració pública, no a la distribuïdora de referència, que en tot cas ja realitzés la seva gestió i manteniment.
  • Que es permeti que les comunitats energètiques actuïn en distribució.

Des de l’ Amep també han repassat la campanya i les accions dutes a terme per a desplegar l’autoconsum col·lectiu, i algunes de les últimes accions com la presentació de les al·legacions a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per a modificar el sistema de retribució de les distribuïdores o les al·legacions al Reial decret 244/2019 d’Autoconsum, que proposa la figura del representant de l’autoconsum, entre altres.

Durant la sessió, Fundació Renovables ha presentat la seva nova declaració, un document que marca l’aposta decidida d’impulsar un canvi de model que sigui capaç d’integrar a tota la societat i a tots els territoris, sense deixar a ningú enrere.