L’Amep encarrega un estudi per alleugerir la càrrega burocràtica de les petites empreses públiques d’energia

Inici | Xarxa pública | L’Amep encarrega un estudi per alleugerir la càrrega burocràtica de les petites empreses públiques d’energia

LAssociació de Municipis per l’Energia Pública (Amep) ha encarregat un estudi per simplificar els tràmits burocràtics que les petites empreses públiques de distribució i comercialització d’energia han d’afrontar amb l’Estat i altres administracions. Aquesta necessitat d’aglutinar esforços per reduir la sobrecàrrega administrativa és una de les línies d’actuació prioritàries del grup de treball amb els municipis que ja disposen de xarxa elèctrica pròpia— que l’Amep va posar en marxa a principis d’any.

El problema: tràmits idèntics per a realitats diferents

Les empreses públiques de distribució i comercialització d’energia, especialment les més petites, destinen recursos desproporcionats a complir exigències burocràtiques idèntiques a les de les grans companyies privades de l’oligopoli elèctric. Aquesta situació:

  • Alenteix la gestió diària.
  • No té en compte que són entitats públiques
  • Desvia recursos que podrien invertir-se en millores per als usuaris.

«És absurd que una empresa municipal petita hagi de dur els mateixos tràmits que una multinacional privada. Més tenint en compte que ja rendeixen comptes directament amb la ciutadania, no com les grans empreses de l’oligopoli» afirma Arnau Comas, coordinador de l’Amep.

L’estudi: objectius i accions clau

Per resoldre-ho, l’Amep ha encarregat a una consultora especialitzada un estudi que inclourà:

  1. Identificació de duplicitats: Anàlisi de les obligacions d’informació repetides davant múltiples administracions (Estat, comunitats autònomes, CNMC, etc.).
  2. Revisió de la normativa: Avaluació de la necessitat real i l’impacte de cada tràmit.
  3. Propostes de simplificació i millora:
    • Unificació d’enviaments: Un sol document per a totes les administracions.
    • Adaptació a l’escala: Procediments ajustats als recursos de les empreses petites.
    • Eliminació de requisits redundants.

Per tal que la proposta sigui el més completa possible i adaptada a les diferents realitats, el procés inclou reunions amb empreses públiques associades a l’Amep per recollir experiències pràctiques,  així com també és té previst trobar-se amb entitats no associades per garantir solucions útils per a tot el sector. En aquest sentit, es pretén que les propostes derivades d’aquest estudi siguin d’utilitat tant per a empreses municipals com per a petites empreses locals de distribució i comercialització.